Ujian Human Papillomavirus (HPV)

HPV adalah penyakit kelamin (STD). Ujian Human Papillomavirus (HPV) dilakukan untuk mencari jangkitan HPV berisiko tinggi di kalangan wanita dan ujian HPV memeriksa bahan genetik (DNA) daripada Human Papillomavirus. Seperti Pap Smear, sel sampel yang diperolehi daripada serviks diambil untuk ujian. Ujian ini akan mengenal pasti sama ada terdapat jenis-jenis HPV berisiko tinggi yang hadir. Untuk wanita, HPV jenis-jenis berisiko tinggi adalah seperti jenis 16, 18, 31, dan 45 yang menyebabkan perubahan pada sel-sel serviks.

Perubahan sel serviks tidak normal mungkin boleh sembuh sendiri, tetapi terdapat beberapa perubahan sel serviks yang tidak dirawat boleh membawa kepada keabnormalan yang lebih serius dan boleh membawa kepada kanser serviks dari masa ke masa jika ia tidak dirawat.

Terdapat berbagai jenis HPV. Sesetengah boleh menyebabkan ketuat yang anda boleh lihat atau rasa. Jenis-jenis lain tidak menyebabkan apa-apa simptom. Kebanyakan orang tidak tahu bahawa mereka mengalami jangkitan HPV.

Ujian HPV adalah untuk:

  • Ujian HPV adalah untuk mengesan satu atau lebih jenis HPV berisiko tinggi di kalangan wanita yang mempunyai hasil ujian Pap Smear yang menunjukkan sel-sel serviks yang tidak normal. Jika ujian menunjukkan bahawa HPV jenis berisiko tinggi hadir, ujian lebih lanjut, seperti kolposkopi atau biopsi serviks, mungkin akan disyorkan.
  • Bagi wanita berusia lebih daripada umur 30 tahun sebagai sebahagian daripada pemeriksaan untuk mengesan sel-sel serviks yang abnormal.

Apa Yang Perlu Disediakan?

Sebelum Ujian HPV, elakkan douche, penggunaan tampon, atau penggunaan ubat-ubatan faraj sekurang-kurangnya dalam masa 48 jam.

Anda akan diminta untuk mengosongkan pundi kencing anda sebelum ujian, kedua-duanya adalah untuk keselesaan anda sendiri dan juga untuk membantu pemeriksaan.

Apakah Prosedur yang perlu dipatuhi?

Ujian HPV boleh juga dilakukan ke atas sel sampel diambil semasa Pap Smear anda jika teknik yang dipanggil Ujian Pap berasaskan Cecair yang telah digunakan. Untuk ujian Pap berasaskan cecair, sel-sel yang dikumpul melalui berus plastik diputarkan pada serviks. Sel sampel kemudiannya diletakkan dalam balang yang mengandungi larutan dan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan. Jika anda menjalani jenis ujian Pap ini dan ia menunjukkan sel-sel yang tidak normal, ujian HPV boleh dilakukan dengan menggunakan sampel yang sama.

Selepas Prosedur

  • Anda mungkin mengalami sedikit pendarahan atau pelepasan selepas ujian ini.
  • Elakkan dari melakukan hubungan seks sehingga doktor anda memberitahu bahawa ia adalah selamat untuk berbuat demikian.

Keputusan

Ujian Human Papillomavirus (HPV) dilakukan untuk mengesan jangkitan HPV berisiko tinggi di kalangan wanita. Keputusan ujian HPV secara amnya tersedia dalam 1 hingga 2 minggu. Kakitangan PrimaNora Medical Centre akan memaklumkan keputusan ujian HPV pesakit.

Positif terhadap ujian HPV tidak bermakna anda menghidap kanser serviks. Ia mungkin bermakna bahawa anda dijangkiti dengan satu atau lebih jenis HPV berisiko tinggi, yang meningkatkan risiko untuk anda mengalami perubahan sel pra-kanser serviks. Ujian HPV hanya dilakukan untuk wanita. Jika anda berumur 26 atau lebih muda, anda boleh mendapatkan suntikan HPV.

Contact Us


[recaptcha class:right]

[sg_popup id=1]