Rawatan Kehamilan dan Kesuburan

Kesuburan dan DHEA

Kajian menunjukkan bahawa DHEA atau Dehydroepiandrosterone, mampu memberi harapan baru bagi wanita yang menjalani rawatan kesuburan.

Sebagai pakar perunding obstetrik dan sakit puan, saya telah melihat ramai wanita datang ke klinik saya, merayu untuk membantu mereka melahirkan bayi.

Ramai daripada mereka telah cuba dalam masa yang lama untuk hamil tetapi berkemungkinan menghadapi masalah yang oleh satu atau beberapa faktor. Walaupun ramai wanita berfikir bahawa kesalahan terletak kepada mereka, ia hanyalah kemungkinan kepada punca kegagalan mereka untuk hamil dan mungkin juga terletak pada pasangan mereka, atau atas sebab yang tidak diketahui langsung.

Masalah kesuburan sebenarnya jauh lebih biasa daripada yang kita jangkakan, sebagai tuntutan kehidupan moden menjadikan ia sukar bagi kebanyakan pasangan untuk mudah hamil. Kemandulan benar, bagaimanapun, ditakrifkan sebagai ketidakupayaan untuk hamil selepas setahun mencuba.

Rawatan Kesuburan

Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan kesuburan dengan mensasarkan punca kepada masalah ini, sama ada lelaki atau wanita. Kaedah rawatan yang dipilih juga bergantung kepada tempoh berapa lama kemandulan, usia beliau, dan pilihan peribadi mereka.

Ubat bantu kesuburan yang mensasarkan proses ovulasi adalah pilihan rawatan yang paling biasa. Ubat-ubatan ini biasanya menimitasi tindakan hormon semulajadi untuk merangsang ovulasi.

Hormon juga boleh digunakan untuk merawat kemandulan pada lelaki, jika kekurangan sperma didapati sebagai punca.

Jenis-jenis ubat-ubatan yang lain termasuk ubat-ubatan untuk ejakulasi pra-matang untuk lelaki, yang mana telah didapati sebagai salah satu sebab-sebab kemandulan pasangan muda.

Pembedahan adalah satu lagi pilihan, terutamanya bagi wanita yang mempunyai masalah dengan tiub fallopio mereka atau lelaki yg tersekat saluran ejakulatori.

Malah jika tiada pilihan di atas yang mampu untuk memperbetulkan punca kemandulan, masih ada harapan untuk pasangan, melalui penggunaan assisted reproductive technologies (ART ).

Bentuk yang paling biasa ART termasuk persenyawaan in vitro (IVF ), persenyawaan dalam rahim, rangsangan ovari, surgical sperm aspiration dan penetasan berbantu.

Semua pilihan rawatan yang diterangkan di sini mempunyai kadar kejayaan yang berbagai bagi pasangan yang berbeza. Walaupun teknologi pembiakan kian bertambah maju dari tahun ke tahun, ia tidak menjamin keberkesanan bagi apa-apa bentuk rawatan yang tertentu.

Pasangan akan menjalani rawatan kesuburan memerlukan banyak komitmen dan kesabaran. Ia boleh menjadi satu perjalanan yang mengecewakan, penuh dengan prosedur yang menyakitkan dan tidak ada jawapan yang diketahui.

Supplemen DHEA

Penyelidikan telah menunjukkan supplemen yang boleh memberi harapan baru kepada wanita yang menjalani rawatan kesuburan.

DHEA atau Dehydroepiandrosterone, adalah hormon semula jadi di dalam badan. Ia dihasilkan oleh kelenjar adrenal.

DHEA adalah pelopor kepada hormon seks lelaki dan wanita, termasuk testosteron dan estrogen. Ini bermakna bahawa DHEA akhirnya ditukar kepada hormon seks di dalam badan. Ini adalah sebab supplemen DHEA dipercayai untuk membantu keadaan-keadaan yang disebabkan oleh tahap rendah hormon ini.

Supplemen DHEA didakwa dapat membantu dalam pelbagai keadaan , termasuk kekurangan testosteron, penuaan dan kemandulan.

Mari kita lihat kajian mengenai DHEA dan kemandulan untuk melihat sama ada terdapat bukti saintifik untuk menyokong tuntutan itu. Pada tahun 2010 , penyelidik telah menjalankan kajian terkawal pertama DHEA tambahan di kalangan wanita yang menjalani rawatan kesuburan untuk ovulasi lemah. Satu kumpulan kawalan wanita menerima rawatan untuk ovulasi lemah, dan kumpulan lain menerima rawatan yang sama, tetapi dengan tambahan supplemen DHEA.

Kumpulan rawatan, yang terdiri daripada 20 wanita, menerima 75mg DHEA suplemen harian selama 40 hari sebelum memulakan rawatan kesuburan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa wanita yang menerima DHEA tambahan tiga kali lebih berkemungkinan untuk hamil berbanding dengan wanita yang hanya menerima rawatan kesuburan sahaja.mereka juga lebih berkemungkinan untuk mengalami kehamilan dan kelahiran bayi yang sihat dan selamat, dengan kadar kelahiran hidup sebanyak 23% , berbanding dengan kadar 4% dalam kumpulan kawalan.

Ketua Penyelidik kajian itu, Profesor Adrian Shulman, syorkan bahawa wanita mencuba rawatan ini DHEA selama empat hingga lima bulan bersama-sama dengan rawatan kesuburan, terutama jika rawatan kesuburan itu tidak berjaya.

DHEA dipercayai meningkatkan kesuburan dengan meningkatkan bilangan telur dan embrio, meningkatkan kualiti telur dan embrio dan mengurangkan kecacatan kromosom dalam embrio. Terdapat juga dakwaan bahawa DHEA mengurangkan risiko keguguran.

Keselamatan Penggunaan DHEA

Hendaklah anda ingati bahawa DHEA bukan penawar ajaib untuk kemandulan. Masih belum cukup diketahui bagaimana DHEA mempengaruhi proses kehamilan dan lebih banyak penyelidikan perlu dijalankan dalam bidang ini.

Ia mungkin tidak selamat untuk menggunakan DHEA dalam jangka masa panjang kerana ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Lagipun, badan tidak mampu untuk mengandungi tahap DHEA yang tinggi sepanjang masa, terutamanya apabila kita semakin tua.

Artikel ini tidak bertujuan untuk menjadi bukti untuk pengubatan sendiri dengan DHEA. Pelbagai bentuk supplemen DHEA yang di jual di kaunter mengandungi dos yang tinggi dan boleh menyebabkan kemudaratan kepada badan.

Sebaliknya, berjumpalah dengan doktor yang boleh memberi anda nasihat yang sepatutnya mengenai keselamatan supplemen DHEA, memberi preskripsi bio-identikal DHEA yang betul dan membantu mengimbangi tahap hormon-hormon anda secara keseluruhan.

Contact Us

[sg_popup id=1]